Watermeloen - 7x de voordelen

De voordelen van watermeloen

Watermeloen echt ’n favoriet. 7 x De voordelen van watermeloen.

Misschien komt dit watermeloen verhaal een beetje laat zo in de herfst en liggen er op dit moment meer pompoenen dan meloenen in de winkel, maar dan weet je ’t in ieder geval voor het volgende watermeloen seizoen dat watermeloen echt veel goede voordelen heeft.

Het klinkt misschien heel erg gek, maar sinds ik dus, al vanaf de zomer, elke dag een kwart watermeloen eet zijn mijn rimpels in mijn gezicht echt aanzienlijk verminderd. Daarnaast heb ik ook aardig wat meer energie dan normaal en herstel ik sneller als ik ‘slechte’ dingen gegeten heb. Zo zat ik deze ochtend na te denken en wat research te doen of dit nou tussen mijn oren zou zitten of daadwerkelijk met die watermeloen te maken heeft..? Dat een watermeloen namelijk een PH waarde heeft van 10 wist ik al en dat dit dus een ontgiftende werking heeft op het lichaam is logisch, maar zo kwam ik er ook achter dat een watermeloen nog veel meer ontzettend goede eigenschappen heeft! Lezen jullie even mee..?

WAT MAAKT EEN WATERMELOEN DAN ZO GEZOND?

Water

Watermeloen; de naam zegt het eigenlijk al zit bomvol met water, voor maar liefst tot 92% bestaat deze grote vrucht uit water. Water is van essentieel belang voor ons lichaam en het sap van de watermeloen is naast dat het gezond en dorstlessend is ook nog eens heel erg lekker.

Ook lekker: fruitige smoothie bowl met mango, framboos en bosbes,’n kom vol kleur.

Ontstekingsremmend en rijk aan antioxidanten

De watermeloen is rijk aan fenolen zoals flavonoïden en carotenoïden. Lycopeen is een carotenoïde die bijzonder effectief in het reduceren van ontstekingen en het neutraliseren van vrije radicalen. Watermeloen bevat tevens fenolen die bepaalde enzymactiviteit blokkeren en zo de ontstekingsreactie van het lichaam reduceren. Kies daarom vooral voor de donkergroene, goed rijpe watermeloen, omdat deze veel rijker zijn aan deze fenolen.

Watermeloen echt ’n favoriet, 7 x de voordelen. Water, ontstekingsremmend en antioxidanten, ’t zijn er vast 3.

Watermeloen pizza

Inspiratie: 7x Ontbijt recept #letsbreakfeast

Vitaminen en mineralen

De watermeloen bevat verbazingwekkend veel vitamine C, wat ook erg effectief is in het bestrijden van vrije radicalen. Daarnaast versterkt vitamine C het immuunsysteem en helpt het bij genezing van wonden of schade aan de cellen. Naast vitamine C bevat watermeloen ook veel Beta-caroteen (daar krijgt het zijn rode kleur van) wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A en dit is erg belangrijk is voor de ogen, huid, tanden, botten en slijmvliezen. Aan mineralen ook zeker geen gebrek en met een grote hoeveelheid aan kalium mag je spreken dat deze grote rode vrucht ook een ondersteuning bied in een goede functie van zenuwen en spieren.

Goed voor het hart

De watermeloen bevat dus Lycopeen; een erg belangrijke antioxidant voor een gezond hart. Bij grote inname van watermeloen zou dit ook de bloeddruk kunnen verlagen en voor een betere doorbloeding kunnen zorgen wat de gezondheid van de cellen stimuleert. Lycopeen zit niet alleen in watermeloen, maar ook in tomaten.

Ontgiftende werking

Dat de watermeloen een PH waarde van 10 heeft, dus alkalisch is, heb ik net al verklapt, maar doordat deze grote vrucht dus ook onwijs veel antioxidanten bevat en dus vrije radicalen bestrijdt heeft het direct een ontgiftende werking op het lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve deeltjes die schade kunnen aanrichten. Deze schadelijke deeltjes ontstaan door gewenste en ongewenste oxidatie processen afkomstig van de celdeling, het afweersysteem of ontgiftingssysteem, maar ook van buiten af kunnen we er aan bloot gesteld worden door o.a. pesticide, straling, stress, uitlaatgassen, zware metalen uit bijv. sigaretten en ga zo maar even door. Daarom is het belangrijk om vrije radicale vangers, dus antioxidanten en mineralen, voldoende binnen te krijgen, zodat deze zich kunnen hechten aan de schadelijke deeltjes, deze onschadelijk maken en het lichaam uit werken. Vandaar dat mijn rimpeltjes dus minder werden. Deze kunnen onder andere ook ontstaan door vrije radicalen of met andere woorden het verouderingsproces wordt gestimuleerd door vrije radicale.

Het eten van alkalische voedingsmiddelen kan helpen om ziektes te voorkomen die ontstaan door verzuring van het lichaam door een te zuur voedingspatroon (denk hierbij aan vlees, zuivel, geraffineerde suikers, alcohol). Een ziekte als bijvoorbeeld Lyme veroorzaakt ook erg veel zuur en vrije radicalen in het lichaam (lees door het gif van de Borrelia bacteriën en doordat de ontgifting proces vaak niet goed verloopt) en dan is een voedingspatroon van 80% alkalische voedingsmiddelen van belang voor je gezondheid en herstel!

Inspiratie: 7 x ontbijt recept #letsbreakfeast voor elke dag van de week één. 7 Dagen in de week, inspiratie voor een goed gezond ontbijt.

Immuunsysteem versterkend

Door het hoge vitamine C gehalte werkt de watermeloen ook immuunsysteem versterkend, maar daarnaast bevat het rode vruchtvlees ook de krachtigste antioxidant die er is: glutathion! Glutathion is erg van belang voor een gezond lichaam en reduceert vrije radicalen en stimuleert het immuunsysteem. Het goede nieuws is dat wij glutathion zelf aan maken, maar het slechte nieuws is dat dit snel uitgeput raakt door een verzuurd voedingspatroon, stress, reguliere medicatie, trauma’s en chronische infecties. Wat er voor zorgt dat de lever overbelast raakt! Daarom is het van belang om dit ook binnen te krijgen en de aanmaak te stimuleren via onze voeding en daar is de watermeloen, naast knoflook, broccoli, boerenkool, mariadistel, kurkuma, waterkers etc, erg goed voor.

Pizza breakfast watermeloen

Watermeloen als medicijn

Zo heb ik ooit een filmpje gezien dat een vrouw zichzelf genas van een beet van de zwarte weduwe door puur alleen watermeloen te eten. Ze was echt behoorlijk ziek en de meeste mensen verklaarde haar voor gek dat ze geen reguliere medicijnen in wilde nemen en alles op natuurlijke manier wilde doen. Naast de watermeloen smeerde ze ook een knoflook mengsel met kruiden op de beet. Ze genas zonder medicijnen van een mogelijk dodelijke zwarte weduwe beet.*

Zo zie je maar dat een watermeloen tal van goede eigenschappen bevat en ik geloof ook echt dat de juiste voeding als medicijn kan werken en ervaar dit zelf dan ook dagelijks. En dat zie ik dus niet alleen aan mijn huid, maar ik voelde dat vooral aan mijn energielevel, helderheid in het hoofd en een betere belastbaarheid. Lang leve de watermeloen. Ga jij de watermeloen ook een kans geven..?

(* Deze vrouw is Kristina van Fully Raw! Een ware inspiratiebron voor vele met een heerlijk positieve vibe. Ze raad natuurlijk wel aan naar de dokter te gaan als je gebeten wordt door een zwarte weduwe, maar weet dat watermeloen en veel andere voeding/kruiden echt geneeskrachtig kunnen werken en bij kunnen dragen aan herstel!)

Geschreven op: 10 oktober 2021