World Vegan Day

World Vegan Day

Deze dag is in het leven geroepen om te vieren dat veganisme vele voordelen kent voor zowel mens, dier en milieu ofwel onze aarde. Nu snap je vast waarom dit beter zou zijn voor de dieren, maar vraag je je misschien af in welk opzicht dit dan beter zou zijn voor het milieu..? Nou in meer opzichten dan je waarschijnlijk denkt en daarvoor link ik je graag even door naar dit blog van The Healthy Heart Ik citeer:

Daarnaast is de vee-industrie verantwoordelijk voor meer dan alleen de uitstoot van broeikasgassen. Hieronder zet ik alles op een rijtje.

De vee-industrie:

  • Consumeert ⅓ van al het drinkwater.
  • Gebruikt 45% van de beschikbare grond op aarde.
  • Veroorzaakt 91% van de verwoesting van de Amazone.
  • Is de grootste veroorzaker van het uitsterven van diersoorten.
  • Is de hoofdveroorzaker van ‘Ocean Deadzones’.
  • Vernietigt de grootste hoeveelheid leefomgeving van wilde dieren.

Hoe vertaalt dit zich in je dagelijkse maaltijd? Als je 1 hamburger eet, dan is daarvoor evenveel water gebruikt als wanneer je je 2 maanden lang zou douchen. Drink er een glas melk bij en je verbruikt nog eens evenveel water als 606 glazen kraanwater. Daar sta je dan met je goede gedrag en verkorte douchesessies. Het zal je duidelijk geworden zijn wat de effecten van deze industrie zijn op de aarde, maar laten we de dieren zelf ook niet vergeten.

Wees bewust van wat je in je mond stopt en wat dit voor gevolgen heeft of heeft gehad voor dier, milieu en uiteindelijk ook de mens. We willen immers allemaal zo fijn en zo lang mogelijk op deze aarde leven. Doe mee: Green Friday Trees for All.

Koeien in zuid Limburg

Afgelopen week ging de documentaire’Before the Flood’ wereldwijd de lucht in. Een prachtig documentaire over klimaatverandering en in hoeverre de mens dit toestaat te laten gebeuren. We zijn niet goed voorgelicht op dit gebied en deze documentaire laat maar al te goed zien wat de desastreuze gevolgen zijn van de maatschappij van tegenwoordig. Om een klein voorbeeld te geven: palmolie.

Ik ben enorm geschrokken in hoeverre de prachtige natuur in o.a. Indonesië, dus ook de leefomgeving van vele dieren, geheel kapot gemaakt en verbrand wordt voor dat beetje olie dat verwerkt wordt in zo enorm veel producten. Dat hier zoveel dieren aan (over)lijden en hun leefomgeving ze wordt afgenomen, omdat deze olie zoveel goedkoper is. De boodschap was zeer duidelijk: dat deze criminele acties niet zullen stoppen, zolang de producten waar palmolie in verwerkt wordt verkocht blijven worden. Als dit dan nog lang zo doorgaat maken we de aarde met alle levende wezens erop kapot inclusief de mensheid zelf. Dit is dan nog maar een klein voorbeeld en ik raad je echt aan deze prachtige documentaire met een revolutionaire boodschap te bekijken, want wist jij bijvoorbeeld dat de opwarming van de Aarde helemaal niet perse te kenmerken valt aan een warmer gevoelstemperatuur..?

‘This is the last best hope of Earth: We ask you to protect it or we and living beings we charish are history!’

~ Leonardo Dicaprio ~

Naast de aangrijpende informatie over hoe het er voor staat met de opwarming van de Aarde is het ook een fantastisch mooi in elkaar gezet verhaal met een prachtige boodschap. Mocht je het nu niet voor jezelf willen bekijken denk dan even aan alle dieren, onze aarde en je eigen (toekomstige) kinderen.

Faye 4,5 jaar met kip