Pittige geroosterde kikkererwten

Pittige geroosterde kikkererwten

Pittige geroosterde kikkererwten.. Afgelopen week maakte ik deze Wortelsoep met geroosterde kikkererwten er overheen. Een super lekker recept voor deze nog wat koudere lentedagen, maar de pittige kikkererwten kunnen natuurlijk ook gewoon als snack gegeten worden, ’n healthy snack boordevol smaak en vitamines en een beetje spicy.

Kikkererwten vallen onder de peulvruchten, omdat ze met zijn tweeën of drieën in een peul aan de struik groeien. Dit zie je doorgaans niet zo in de winkel liggen, maar meestal in een blik, pot of rauw/gedroogd in een zak. Persoonlijk ben ik niet zo fan van groentes uit blik en koop ik zelf altijd biologische kikkererwten uit een pot, omdat deze direct eetbaar zijn en niet nog geweekt en gekookt hoeven te worden. Wel spoel ik altijd de gelei er goed vanaf, omdat hier vaak iets van suiker in zit. Als je de gedroogde kikkererwten wilt gebruiken moet je ze van te voren een nacht laten weken en minstens een uur koken, voordat je ze kunt eten. Dit is erg belangrijk om de stof lectine onschadelijk te maken! Van dit stofje kunnen je darmen en nieren erg van slag raken.

Daarnaast bevatten kikkererwten erg veel koolhydraten, vezels en eiwitten, maar ook ijzer en vitamine B. Door deze samenstelling zijn ze een erg goede vleesvervanger. Ze zijn heel erg veelzijdig in gebruik dus je kunt er echt van alles van en mee maken, zoals bijv. hummus, falafel balletjes, als basis van een groente hamburger of zoals ik deze keer deed gezonde pittige kikkererwten uit de oven.

Ben jij benieuwd geworden naar deze gezonde ‘borrelnootjes’..? Kijk snel hoe je ze maakt.

Kikkererwten

Benodigdheden

 • oven
 • bakpapier
 • schaaltje
 • vergiet
 • eetlepel en theelepel

Ingrediënten:

 • 200 gr kikkererwten, uitgelekt blikje
 • 1 el kokos-of olijf olie
 • 1 tl paprika poeder
 • vers gemalen peper
 • snuf zeezout

kikkir5

Recept pittige kikkererwten

 1. Verwarm de oven op 200 graden en haal de bakplaat eruit. Beleg deze alvast met bakpapier.
 2. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel deze goed af met water om ze vervolgens uit te laten lekken of droog te wrijven tussen twee of meerdere keuken papiertjes. Het is de bedoeling dat de kikkererwten goed droog zijn, voordat je ze vermengt met de olie en kruiden.
 3. Doe de olie, paprika poeder, zeezout, peper en tijm in een schaaltje en roer dit door elkaar. Doe de kikkererwten ook in dit schaaltje en meng, zodat het oliemengsel goed verdeelt is over de kikkererwten.
 4. Verdeel dit kikkererwten-olie mengsel over de met bakpapier bekleden bakplaat, zodat ze netjes naast elkaar liggen. Bestrooi nog wat extra paprika poeder en peper over de kikkererwten.
 5. Plaats dit in het midden van de oven en bak de kikkererwten goudbruin in zo’n 30 min. Hou dit wel goed in de gaten, want elke oven is toch anders en het is niet de bedoeling dat de kikkererwten te donker worden of verbranden.
 6. Zodra de kikkererwten klaar zijn laat je ze even afkoelen en daarna kun je ze serveren bij, naast of op de soep, salade of in een schaaltje als ‘borrelnootje’.

De geroosterde pittige kikkererwten zijn nu klaar.

wortelwillieinsta
Deze pittige kikkererwten zijn een super lekkere snack, maar ook heerlijk over of door de soep en salade.
Ga jij ze ook maken..? Ik hoor graag wat je er van vond.