Vegan Hoezo?

Vegan Hoezo?

Om eerlijk te zijn, ik ben 100% vegetarisch en geen 100% veganist maar ik probeer wel mijn weg te vinden in een zo gezond en eerlijk mogelijk leven voor alle levens hier op aarde in zoverre ik daar aan bij kan dragen. Op zondag kijk ik uit naar een vers gekookt ei maar als ik risotto eet hoort hier Violife parmezaan bij. Ik kies voor een levensstijl die bij me past en die ik kan volhouden. Voor mij is dat zo’n 80% en daar voel ik me niet schuldig over.

Ik geloof zeker dat een betere wereld bij jezelf begint. De recepten die ik deel zijn geheel plantaardig, volledig vegan. Ik gebruik zoveel mogelijk dierproef vrije producten van shampoo, bodylotion en dagcrème tot foundation maar ik heb bijvoorbeeld nog wel een vloerkleed van wol en een donzen dekbed.

Inspiratie: Week zonder vlees voegt in 2022 zuivel toe.

Vegan Hoezo?

Dierenleed

Waarom ik plantaardig ben gaan eten is heel simpel, dierenleed, een dier doden, waar heel erg veel leed, angst en pijn bij komt kijken, om het vervolgens op te eten? Een dier heeft net zo veel recht op liefde en om te leven als wij. Het is in onze maatschappij méér dan prima mogelijk dierlijke producten te vervangen door alternatieven zonder dat we daarbij aan levensstandaard moeten inleveren.

Vegan Hoezo?

Energie

De tweede reden waarom ik plantaardig ben gaan eten is energie. Vlees of vis eten voelde van het één op het andere moment niet goed. Sinds ik vegan eet leverde dit direct meer energie op én mijn migraine verdween. Daarnaast eet ik ook glutenvrij, niet omdat ik een intolerantie heb voor gluten maar omdat ik me ook hierbij vele malen beter voel. Ik ben er van overtuigt dat je lichaam aangeeft wat goed voor je is.

Vegan Hoezo?

Natuur

De derde reden waarom ik plantaardig ben gaan eten is omdat ik denk dat de natuur het zo niet bedoeld heeft. Neem het consumeren van melkproducten; een koe produceert alleen melk voor haar jong, met alle enzymen en hormonen die het kalfje nodig heeft om op te groeien. Om er groot en sterk van te worden, maar zodra het kalfje groot genoeg is zal deze gras gaan eten en zal de melkproductie bij de moeder koe weer afnemen en uiteindelijk stoppen net zo als bij een vrouw en haar pas geboren baby en elk ander zoogdier.

Hoe haalt een mens het in zijn hoofd om een kalfje weg te nemen bij zijn of haar moeder om haar vervolgens zelf te gaan kolven via een apparaat om de melk te gaan bewerken tot allerlei producten? Welk ander zoogdier doet dat? Is die melk wel zo gezond voor volwassen mensen, met al die groei hormonen en ander soort enzymen, als de maatschappij ons doet geloven. Ik denk van niet. En ’t milieu, daar kunnen we allemaal aan bijdragen. Doe mee met World Vegan Day.