Del Portico Fasano Puglia

Vegan in Puglia

Puglia Italië – Hotspots Puglia

Na 15 jaar op ontdekkingstocht in Italië te zijn geweest zijn we de laatste jaren verliefd geworden op Puglia. Na heel wat roadtrips, ontelbaar veel mooie plekken, oudheid en charme staat Puglia bovenaan ons lijstje. Handig om te onthouden en met liefde te delen een aantal tips en (vegan) aanraders op een rijtje.

Mei is een perfecte maand om Puglia te bezoeken, nog niet té druk, alles komt rustig op gang en de temperaturen zijn aangenaam ofwel heerlijk zuid-Italië.

Groenteman Ostuni

Stadjes met witte straatjes

Stadjes met witte straatjes daar zijn er veel van en ook wel hét kenmerk van Puglia, schilderachtige kustplaatsjes, ontelbare olijfgaarden, een té gek lekkere lokale keuken en slapen doe je ’t lekkerst in een authentieke trullo.

Stadjes in Puglia met witte straatjes zoals: Locorotondo, Ostuni, Alberobello, Martina Franca en Cisternino zijn allemaal even charmant, er valt bijna niet te kiezen, toch vonden wij Locorotondo het mooist. Ook Fasano mag er wezen, klein maar wel genoeg leuks om even doorheen te lopen, een aperitivo te drinken en lekker te eten.

Het lekkerste vegan ijs eet je bij: Cremeria Alla Scala in Ostuni.

Vegan ijs Ostuni

Als je in de buurt van bovenstaande plaatsjes zit moet je echt het strand bezoeken bij Torre Canne.
Torre Canne Lido Bizzaro

Mooi zandstrand in Puglia: Torre Canne / Lido Bizzaro
Zandstrand bij Lido Bizzaro in Puglia

Aan zee moet je geweest zijn bij Polignano a Mare, Bari op zondag voor de wapperende was en elke dag voor verse taralli. In Monopoli drink je Aperol op ’t plein en kijk je naar de blauwe bootjes in de haven.

Monopoli Puglia

En niet te vergeten, een stukje rijden voor een bezoek aan Lecce!! Breng een bezoek aan de antiekmarkt (2de zondag van de maand).

Antiekmarkt Lecce Puglia
Antiekmarkt Lecce

En ga voor de lunch naar Doppiozero of maak zelf een citroenpasta ofwel pasta al limone.

Doppiozero Lecce

Het amfitheater op het Piazza Sant’oronzo net als het museum Faggiano mag je zeker niet overslaan.

Fasano eten in Puglia
Fasano: Pizzeria Del Portico mijn favoriet waar ik meerdere keren witte bonensoep at met een bord gegrilde groenten.
Gegrilde groenten Pizzeria Del Portico

Grottaglie Keramiekstad
Grottaglie: Mis deze niet, hét keramiekstadje en écht ’n aanrader, bijzonder om doorheen te lopen. Ambachtelijke ateliers, talloze kunstschilderingen en stipt op nummer 1 Casa Vestita. Ga daar langs, ’t is echt de moeite waard. Mimmo is heel gastvrij en laat je graag de tuin vol eeuwenoude cactussen en fruitbomen zien en de crypte die ontdekt werd tijdens het renoveren. Het museum kan je op afspraak bezoeken. Ook kan je boven op het dak van Mimmo zijn atelier potten bakken, neem contant mee en na 5 dagen haal je je unieke creatie op of laat het per post versturen.
Keramiek van Mimmo
Als je Grottaglie in de ochtend bezoekt kan je langs de versmarkt en neem dan direct je lunch mee. In de avond eet je bij Macchiaviva bistrot, lokaal eten van de zussen Anna en Loredana.

Grottalie kunst
Kunst Grottaglie

Taralli in Bari

Taralli in Bari

Slapen in Puglia

Mijn dikke aanraders om te slapen in Puglia:

Masseria Alchimia

Masseria Alchimia in Fasano.
Masseria Faraone in Martina Franca.
Marie Claire Apartments als je op doorreis bent in Vasto.

Masseria Faraone
Marie Claire Apartments

Als je slaapt bij Masseria Alchimia is een aanrader om te ontbijten bij Masseria Monte een plek op het platteland om de dag op de best mogelijke manier te beginnen. Breng gelijk een bezoek aan de boerderijwinkel voor de mooiste producten. Slaap je bij Masseria Faraone dan maakt Maria een waanzinnig ontbijt voor je. Vega, vegan of glutenvrij is geen probleem.

Ontbijt Masseria Monte
Apulisch ontbijt
Boerderijwinkel Masseria Monte

Geschreven op: 19 mei 2022

Franse hotspot in Haarlem: Hotspot: Ti Bisou crêpes boutique Haarlem en ga voor ’n glutenvrij of vega(n) crêpe ontbijt of lunch.