VEGAN-FRIENDLY steden om te eten

De top 5 vegan-friendly steden om te eten

Top 5vegan-friendly – steden om te eten, de top vijf in Nederland.

Ben jij klaar voor World Vegan Day op 1 november 2023?

Vegan restaurants

Onze planeet beschermen staat hoger op de agenda dan ooit tevoren. We worden ons steeds bewuster van de keuzes die we maken. Denk aan upcyclen en vintage- tweedehands winkelen en meer. Maar een van de meest populaire en impactvolle keuzes is de beslissing om geen dierlijke producten meer te eten en helemaal plantaardig te gaan. Dit is makkelijker dan ooit, dankzij het uitgebreide aanbod van vega en vegan eetopties. Er is onderzoek* gedaan welke Nederlandse steden het meest vegan-friendly zijn, rekening houdend met het aantal inwoners per stad. Dit alles ter ere van World Vegan Day op 1 november. Of je nu wilt bijdragen aan het verbeteren van het klimaat, een fervent dierenliefhebber bent, of voor je gezondheid kiest voor een plantaardig dieet, deze steden bieden de beste veganistische opties in heel Nederland.

Top 5 steden meeste vegan restaurants

1. Amsterdam – 9,3 restaurants per 15.000 inwoners
Amsterdam stijgt in 2023 van de derde plaats naar de eerste en wint goud vanwege het indrukwekkende aanbod van vegan en vegetarische opties! Met 68 vegan en 57 vegetarische restaurants heb je ruim voldoende keuze voor heerlijke, plantaardige maaltijden. Probeer zeker de burgers (natuurlijk geen vlees) bij The Sunny Burger Co, en vergeet niet de corn cob te proberen. Voor de beste vegan Japanse gerechten is Men Impossible een perfecte keuze. Wel even reserveren.

Ken je deze hotspot al? Hier wil je heen: Ben Cohen in Amsterdam, falafel en vega(n) streetfood, smaken van Tel Aviv dat wil je en proef je.

2. Groningen – 9,2 restaurants per 15.000 inwoners
Ook Groningen heeft in 2023 het aanbod van vegan en vegetarische eetgelegenheden uitgebreid, met bijna 150 restaurants die vegan-vriendelijke opties bieden. Voor een snelle hap zijn de kleurrijke salade bowls en verse sappen van Ra Bowls een aanrader. Als je liever uitgebreider wilt dineren, probeer dan zeker de biologische lunches bij De Herbivoor. Vegans en vegetariërs in Groningen kunnen hun culinaire hart ophalen in deze stad.

3. Leiden – 7,9 restaurants per 15.000 inwoners
De Sleutelstad heeft altijd al hoog gescoord in vegan- en vegetarische ranglijsten, en 2023 is daarop geen uitzondering. Hier vind je bijvoorbeeld Logica, een groen lunchrestaurant met een niet te moeilijke menukaart. Hier is gezond eten logisch én biologisch. (H)eerlijk eten ofwel favorieten met een twist. Denk aan een tosti met Koreaanse kimchi. Ook kun je eens Paco Ciao bezoeken, waar je kunt genieten van beroemde bao bun’s, pink pancakes en allerlei andere vega en vegan opties.

VEGAN-FRIENDLY restaurants

4. Maastricht – 7,7 restaurants per 15.000 inwoners
Winkelstad Maastricht heeft ook veel te bieden voor liefhebbers van vegan en vegetarisch eten. Neem even een pauze bij Pleur, waar je kunt genieten van heerlijke vega(n) gerechten in een gezellige eetruimte. Als je liever iets kleins wilt eten, ga dan langs bij Soup Bros, die ook volledig veganistisch zijn en dagelijks huisgemaakte soepen serveren. Ze wisselen met de seizoenen, dus er valt altijd een nieuwe smaak te ontdekken.

5. Nijmegen – 6,4 restaurants per 15.000 inwoners
De oudste stad van Nederland blijft niet achter en omarmt de plantaardige trend volop. Dit is goed te merken aan de restaurants in de stad. Voor een goed ontbijt of brunch moet je bij Bhalu zijn. Of beleef een onvergetelijke culinaire ervaring bij
De Nieuwe Winkel, waar ze met lokaal geteelde ingrediënten een verrassend, geweldig en 100% vegan menu samenstellen.

6. Gouda – 5,5 restaurants per 15.000 inwoners (nieuw in de top 10)
7. Delft – 5,5 restaurants per 15.000 inwoners (nieuw)
8. Den Haag- 5,3 restaurants per 15.000 inwoners
9. Roermond – 5,3 restaurants per 15.000 inwoners (nieuw)
10. Haarlem – 5,2 restaurants per 15.000 inwoners (nieuw)

Ken je deze hotspot al? Aanrader: De Dakkas in Haarlem, is een lunch- en avondrestaurant dus hurry up en ontdek zelf hoe lekker dit vega(n) restaurant is.

Dus, vegan uit eten, hoera! Dat kan bij vele veganistische restaurants door heel het land.

* Holidu, heeft de gegevens van Happy Cow – die hebben hier onderzoek naar gedaan – grondig geanalyseerd en deelt ze graag.

Geschreven op: 30 oktober 2023

Ook leuk: adventskalenders voor vegan foodies.

Vegan food adventskalenders 202

Leuk om te weten en eten uit de moestuin, n súpergoed idee! 5 x (..en meer) moestuin recepten en wat je misschien nog niet wist over de groenten.

Handig voor als je kind naar de schooltuinen gaat, de leukste les van hun leven. Vol trots naar huis met verse oogst.

Vega(n) hotspot in Haarlem’bezoeken: Ti-Bisou drink een haver latte, een vegan en glutenvrij ontbijt of lunch dat kan hier zonder probleem. Crêpes en galettes met de lekkerste toppings.